Místopis > Profil místa, objektu
MÍSTOPIS
Hledej
v oblasti
Profil místa, objektu, lokality
Nová Dědina   
      Katastr obce patří k nejzajímavějším archeologickým lokalitám ve Chřibech. Díky své výhodné poloze s dalekým rozhledem byla oblast osidlována již v ve starší době kamenné. Kromě drobných nálezů různých pravěkých kultur zde byly prozkoumány paleolitické stanice mladšího rázu v tratích Na kostelíku a Podkoryta s výjimečnými nálezy z pazourku, rohovce i křišťálu. Stáří nálezů je odhadováno na 10, 15, ale i 35 tisíc let. V lese Doubí se nalézá skupina dosud neprozkoumaných slovanských mohyl. Jižně od obce v trati Na kostelíku bylo prozkoumáno rozsáhlé slovanské kostrové pohřebiště z poloviny 11. a 12. století Bylo odkryto celkem 140 hrobů datovaných díky nálezům denárů knížete Oty I. Sličného a jeho vnuka Oty Černého. Pohřebiště patřilo ke zdejší slovanské osadě zničené vpády Kumánů na Moravu okolo roku 1250.

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1353, kdy je jmenována obec jako Nová Ves, pravděpodobně v souvislosti se zaniklou slovanskou osadou. Obec byla součástí kvasického panství. Okolo roku 1548 byla Nová Dědina pustá a obnovena byla až po sto letech roku 1656 Janem z Rotalu. Ves byla osazena osadníky z Valašska, kteří si s sebou přinesli své zvyky a kroj. Také názvy některých tratí dodnes zůstaly ryze valašské (Tabarky, Ujmisko atd.). Valaši do zdejšího kraje přinesli také chov ovcí. Až do roku 1907 užívala obec názvu Nová Ves, od tohoto roku byl název úředně změněn na Nová Dědina.

Z místních pamětihodností můžeme zmínit kamenný kříž s dvěmi lipami z roku 1863, postavený nákladem rodiny Polišenských z č.p. 97. V obci se také nalézá pomník padlým legionářům v I. světové válce s bustou T. G. Masaryka. Místní obyvatelé ukrývali bustu před fašisty ve studni a v květnu 1945 ji znovu nainstalovali.
 Název:  Nová Dědina
 Typ objektu/místa:  Obec / město
 Barevné stezky:  
 Upřesnění typu:  obec
 Oblast:  Otrokovicko
 Okres:  Kroměříž
 Nadmořská výška:  338 m n.m.
 Poloha:  Obec Nová Dědiny se nachází 5 km západně od Otrokovic v severovýchodní části Chřibů.
 Přístupnost:  volně přístupný
 GPS souřadnice:  
 Majitel:  Obec Nová Dědina
 Kontakt (majitel):  Obecní úřad Nová Dědina - Nová Dědina 12, 768 21 Nová Dědina, tel.: 573 358 141, e-mail: obecnovadedina@volny.cz
 WWW stránky:  http://www.novadedina.cz
 Konané akce:  
Chřiby-průvodce.cz - portál turistické oblasti Chřiby