Trasy a cesty > Detail trasy
TRASY A CESTY
Hledej
v oblasti
   Spáčilova naučná stezka Chřiby
Editovat/změnit trasu  Vytisknout stránku 
Oblast: Zdounecko
Info o trase
Typ trasy: Naučná stezka Délka trasy: 13,2 km
Obtížnost: středně obtížná Převýšení: 
Místa, objekty (zastávky) na trase
 Č.  Místo (zastávka)  Nadm. výška
1  Kostelany     365 m n.m.
2  Mohyly     
3  Budačina    Zelená turistická značka Modrá turistická značka  260 m.n.m.
4  Komínské skály (Komínky)    Červená turistická značka Zelená turistická značka  523 m n.m.
5  Bunč    Červená turistická značka Zelená turistická značka Žlutá turistická značka Modrá turistická značka  544 m n.m.
       Přehled jednotlivých zastávek:
1 - Nad Kostelany - těžba a průzkum ropy
2 - Mohyly - staroslovanské pohřebiště z 9. století
3 - Budačina - pískovcový skalní útvar s pseudokrasovou jeskyní (přírodní památka)
4 - Komínky - pískovcové a slepencové skalní útvary a výchozy (přírodní památka)
5 - Bunč - rekreační a výletní středisko s památníkem partyzánského odboje za II. světové války

První naučná stezka v Chřibech byla zbudována v roce 1984 na počest kvasického rodáka, učitele, spisovatele a milovníka Chřibů Jindřicha Spáčila.
Nebylo snad věrnějšího milovníka a ctitele Chřibů nad spisovatele Jindřicha Spáčila (1899-1978), rodáka kvasického. Již u mladého učitele se projevil velký zájem o historii rodného kraje. Svědčí o tom jeho literární prvotiny Dějiny městečka Kvasice a povídka Na Hradské cestě, vzpomínající život Slovanů v Chřibech. Podnět k jejímu napsání dal velký slovanský mohylník na Tabarkách. Pátral v okolí Kvasic po archeologických lokalitách, ověřoval si historii kraje v archivních pramenech a současně obdivoval krásu chřibských lesů. Přes 40 roků pobýval v malé lesní chatce na Hradské cestě a psával zde své povídky a romány.
I město Kroměříž, v němž později bydlel a dlouhá léta působil jako učitel, se stalo středem jeho zájmu. Svědčí o tom mnoho článků i knih, z nichž několik je věnováno popisu říšského sněmu v Kroměříži v roce 1848. V roce 1948 byl iniciátorem velké výstavy v Kroměříži pod názvem 100 let českého života. Později dal podnět ke zřízení Památníku Maxe Švabinského, jehož byl velkým přítelem. Mnoho přípravné práce věnoval také přípravě k vyhlášení města Kroměříže městskou rezervací. Jeho láska k našemu kraji se projevovala v mnoha článcích v regionálním tisku, v románech, na besedách s občany našich obcí, vedením exkurzí po Chřibech. Za svoje celoživotní dílo byl jmenován čestným občanem města Kroměříže.
Naučná stezka je dlouhá 13,2 km a má 5 zastávek.
Chřiby-průvodce.cz - portál turistické oblasti Chřiby