Místopis > Profil místa, objektu
MÍSTOPIS
Hledej
v oblasti
Profil místa, objektu, lokality
Cimburk    Zelená turistická trasa  
      Hrad Cimburk byl založen Bernardem z Cimburka, držitelem Střílek, který získal panství na horní Stupavě pravděpodobně výměnou za své někdejší panství cimburské u Trnávky s pány z Lipé. Usazení Cimburků ve zdejším kraji a tedy i počátek budování hradu lze klást mezi léta 1327 - 1333, když víme, že jeho dokončení z největší části bylo uskutečněno ještě před rokem 1351. Poloha Nového Cimburka, jmenujícím se tak na rozdíl od Cimburka u městečka Trnávky, byla výhodná. Byl vystavěn nedaleko křižovatky dvou živých dopravních cest, a to cesty, jdoucí z města Hradiště kolem Buchlova na Koryčany, a cesty, jdoucí z Kroměříže na Střílky a Koryčany a odtud na Dražůvky a Hustopeče. Po smrti zakladatele hradu získal panství cimburské a střílecké jeho vnuk Ctibor z Cimburka, který je prodal, včetně obou hradů po roce 1358 moravskému markraběti Janu Jindřichovi za 3600 kop grošů. Mimo uvedenou sumu dostal Ctibor, zřejmě i za ochotu prodat hospodářsky i strategicky významná panství odměnou léno tovačovské.
Nejstarší syn Janův, Jošt, který se díky svým snahám o rozšíření svého panství, a to i v zahraničí, dostal do finanční tísně, byl nucen Cimburk několikrát zastavit svým věřitelům. Tak se Cimburk dostal v zástavní držení Zikmunda z Letovic a později Čeňka z Drahotuš, kterému uložil také provedení nezbytných oprav hradu, dvorů a rybníků.
Dalším, nadmíru zajímavým držitelem hradu byl drsný válečník Vok mladší z Holštejna. V době, kdy se dostává na Cimburk měl za sebou již pohnutou minulost. Nejprve bojoval na straně Joštova úhlavního nepřítele, jeho bratra Prokopa. Na rozdíl od většiny Prokopových přívrženců Vok z Holštejna šťastně vyvázl a po Prokopově smrti získal Joštovu přízeň. Jakým způsobem nabyl práva na Cimburk není přesně známo, jisto však je, že se hradu zmocnil násilím a odňal jej jeho dosavadnímu držiteli Čeňkovi z Drahotuš někdy mezi léty 1406 - 1407. Vok ml. z Holštejna byl jednou z nejzajímavějších postav historie hradu. Tradují se o něm zkazky jako o loupeživém rytíři; koncem 90. let 13. století se účastnil plenění církevních statků takovou měrou že na něj byla z příkazu papeže Bonifáce IX. roku 1399 uvalena klatba, na jeho statky interdikt. Exkomunikace se zbavil až roku 1403. Neustále měnil svá politická přesvědčení, vždy podle toho co bylo výhodnější. Přiklonil se i k husitství, což by ostatně u něj, znamenitého zhoubce církevního zboží, ani nepřekvapovalo. Po smrti krále Václava je zase nalézáme v táboře přívrženců Zikmundových, pochopitelně za nemalou odměnu. V císařských službách padl v bitvě pod Vyšehradem.
Jeho syn Vok V. byl stejně nestálý jako otec. Zástavní právo na hradě Cimburku postoupil za souhlasu Zikmundova do držení svého příbuzného Štěpána z Vartnova, pána na Zdounkách. Ten se zavázal provést opravy škod způsobených husity v l. 1421 - 1429. Z toho že si král Zikmund vymínil pro sebe a své nástupce právo volného příchodu na Cimburk, právo svobodné dispozice a užívání jeho (1429), vysvítá, jak významnou pevností hrad ve své době byl.
Smrtí Štěpána z Vartnova vymírá jeho rod po meči a hrad se dostává do držení jeho tet Žofie, Zuzany a Jitky. V 50. a 60. letech s nimi bydlel na Cimburku manžel Žofie Jaroslav z Lomnice. Jitka s Eliškou (připomínané jako držitelky hradu k roku 1464) musely podle královského privilegia z roku 1429 přijmout na hrad královskou posádku. Tato skutečnost měla za následek hned v prvních dobách válek mezi králem Jiřím a Matyášem Korvínem jeho obležení uherským vojskem. Někdy okolo roku 1468 byl hrad těmito vojsky také dobyt. Právě k této skutečnosti se váží místní pověsti o ukrytých pokladech ve sklepeních hradu. V následujících letech sestry zahájily opravy poničeného hradu, ale také boj o zachování práva na něj, což se jim nakonec podařilo. Posléze se Cimburk dostává do držení Štěpána z Lomnice, syna Žofiina, který jej však vzápětí postupuje Mikuláši Franci z Háje, válečníkovi a hrdinovi z uherských válek. Následovalo období rušných tahanic o panství a hrad Cimburk ve kterém se tyto dostávají 14. ledna 1520 ze zeměpanského zboží od krále Ladislava do trvalého dědického vlastnictví pánům z Víckova. Po Vilému z Víckova zdědil panství podkomoří Přemek z Víckova, od něj jeho syn Jan Vilím. Ten se rozhodl panství prodat uherskému šlechtici Gabrielu Majláthovi což učinil okolo roku 1569. Gabriel Majláth se však koncem svého života dostal do dluhů, které splácela ještě jeho vdova Anna. Po její smrti roku 1602 zdědily panství její dvě dcery Anna, která se však po vypořádání svého podílu vzdala, a Alina její sestra se tak stala výhradní majitelkou Cimburka a jeho statků. Alina byla dvakrát vdaná, poprvé za Jana Horeckého z Horky a podruhé za Mojžíše Sunka z Jesenice. Její synové, Gabriel Horecký a Kašpar Sunek zdědili panství ještě jako nezletilí. Po vypořádání se svým bratrem se stal jediným vlastníkem Gabriel Horecký z Horky (†1658), po kterém následoval jeho syn František (†1665), vnuk Gabriel František (†1703) a pravnuk Antonín Emerich.
Od poloviny 17. století ztrácel Cimburk postupně svůj vojenský význam, rodina Horeckých nebyla také nijak zámožná, a proto chátral. Zvláště když se Horečtí rozhodli vystavět v Koryčanech zámek (po roce 1671), bylo o osudu hradu rozhodnuto. V roce 1671 je však ještě Cimburk uváděn jako obydlený, pravděpodobně již jen služebním personálem. V roce 1703 však již hrad není uváděn ani inventáři pozůstalosti Františka Gabriela Horeckého. Moravský historik Jan Jiří Ignác Středovský se zmiňuje v roce 1709 o Cimburku jako o opuštěném hradu (arx desolata). V roce 1793 jej vzpomíná František Josef Schwoy jako "starý rozpadlý horský zámek, obklopený lesy".
 Název:  Cimburk
 Typ objektu/místa:  Hrad
 Barevné stezky:   Zelená turistická trasa  
 Upřesnění typu:  hrad
 Oblast:  Koryčansko
 Okres:  Kroměříž
 Nadmořská výška:  421 m n.m.
 Poloha:  5 km v. od Koryčan, nad údolím říčky Kyjovky (Stupavy)
 Přístupnost:  v sezónu přístupný s prohlídkou (vstupné)
 GPS souřadnice:  
 Majitel:  Občanské sdružení Polypeje a obec Koryčany
 Kontakt (majitel):  
 WWW stránky:  http://cimburk.hyperlinx.cz
 Konané akce:  v létě koncerty, vystoupení, historické a dobové pořady
Chřiby-průvodce.cz - portál turistické oblasti Chřiby