Místopis > Profil místa, objektu
MÍSTOPIS
Hledej
v oblasti
Profil místa, objektu, lokality
Cetechovice    Modrá turistická trasa  
      Obec leží v nadmořské výšce 326 m. Rozprostírá se 19 km jihozápadně od Kroměříže při silnici ze Zdounek do Koryčan. Od Zdounek je vzdálená asi 8 km. Nachází se v srdci pohoří Chřiby. Po hřebenu okolních chřibských hor vede cesta, která dělí cetechovský les od buchlovského lesa. Kopce nad Cetechovicemi: Špílberk, Pláňava, Jankův kopec, Brdo (587 m). Nad obcí, vedle skalního útvaru Mramůrka, na zápedním úbočí kopce Pláňava, se nachází “Studýnka Panny Marie” – pramen, který nikdy nevysychá a zásobuje celou obec vodou. Z druhé strany kopce pramení voda pro Chvalnov. Také nikdy nevysychá a teče směrem k Brnu. Ze Studýnky Panny Marie teče voda do potoku Olšinka, pak do říčky Kotojedky a u Kroměříže do řeky Moravy. Ze západní strany se tyčí kopec Chlum.
Obec je poprvé připomínána roku 1131 kdy zde náležely dva lány kostelu Spytihněvskému. V letech 1220 - 1250 patřila k panství Velehradskému, následně Smilu ze Střílek, který ji daroval roku 1261 nově založenému cisterciáckému klášteru ve Vizovicích. V l. 1302 -20 psal se Ondřej z Cetechovic jenž obec získal neznámo jak. Od těch dob se ve vlastnictví střídalo množství různých majitelů. V 16. století drželi ves kupř. Skrbenští, Víckovští a Zástřizlové, ve století 17. Osečtí, z Rotálu, Ledeničtí a Petřvaldští. Od 15. do 17. století mělo cetechovické panství vlastní hrdelní soud, ale právní naučení bralo z královského města Uherského Hradiště. Asi roku 1680 byly nedaleko obce odkryty mramorové lomy do nihž byli povoláni na práci dělníci z Itálie (odtud se obyvatelům Cetechovic dodnes říká "Taliáni"). Cetechovický mramor si ve své době vysloužil značnou proslulost. Byly z něj vyrobeny portály a veřeje kroměřížského zámku, oltáře pro kostel sv. Jakuba v Brně, morový sloup v Uh. Hradišti, ale i mnohé krby šlechtických domů ve Vídni. V roce 1739 získal Cetechovice Amand Antonín Petřvaldský za 28.000 zl. rýnských, který je připojil ke stříleckému panství, jehož součástí zůstaly až do roku 1912.
Katastr obce činí 748 ha, z toho je 454 ha zemědělská půda, 255,5 ha lesů, 2,3 ha vodní plochy a 7,3 ha zastavěné plochy. Ostatní plocha činí 29 ha. Obec má celkem 226 obyvatel, 70 obydlených domů, 37 rekreačních domů, 5 chat a 2 neobydlené domy. V katastru obce jsou ložiska vápence (prognózní zdroj), kamene drceného a kamene štěpného. Těžil se zde i mramor, který byl velmi kvalitní a používal se na chrámové sloupy. Odtud název místní skály – Mramůrka. Mramor se zde začal těžit již v r. 1680 italskými dělníky. Olomoucký biskup tehdy dal z tohoto mramoru dělat portály v kroměřížském zámku a všechny veřeje u jeho dveří. Z cetechovského mramoru byly také udělány některé oltáře pro olomoucký dóm, pro kostel Sv. Jakuba v Brně, na Sv. Kopečku u Olomouce v Dubu a mnoho vlašských krbů pro šlechtické domy ve Vídni. Byli z něj také vytesány sochy a ballustráda pro hřbitov ve Střílkách. Singulární les – daroval jej majitel, tehdejší hrabě, občanům do č.p. 90. Bylo to v 17. století, kdy vesnici zastihl mor, všichni vymřeli a hrabě potřeboval lidi na práci. Měsíce jezdil po okolí a sbíral sedláky i nevolníky, nové osadníky, pro své panství. Byli to lidé převážně z Valaška a od té doby se zde zachovaly některé prvky valašského nářečí.
 Název:  Cetechovice
 Typ objektu/místa:  Obec / město
 Barevné stezky:   Modrá turistická trasa  
 Upřesnění typu:  obec
 Oblast:  Zdounecko
 Okres:  Kroměříž
 Nadmořská výška:  326 m n.m.
 Poloha:  9 km jz. od Zdounek, na severozápadním okraji Chřibů u potoka Kotojedky
 Přístupnost:  volně přístupný
 GPS souřadnice:  
 Majitel:  Obec Cetechovice
 Kontakt (majitel):  Obecní úřad Cetechovice - Cetechovice 45, 768 02 Zdounky, tel.: 573 368 081, e-mail: obeccetechovice@c-box.cz
 WWW stránky:  http://www.korycansko-zdounecko.cz/cetechovice
 Konané akce:  
Fotografie místa:
Letecký pohled na Cetechovice
Letecký pohled na Cetechovice
Zámek v Cetechovicích
Zámek v Cetechovicích
Cetechovice na pohlednici
Cetechovice na pohlednici
Kostel v Cetechovicích
Kostel v Cetechovicích
Chřiby-průvodce.cz - portál turistické oblasti Chřiby