Místopis > Profil místa, objektu
MÍSTOPIS
Hledej
v oblasti
Profil místa, objektu, lokality
Halenkovice    Červená turistická trasa   Zelená turistická trasa  
      V severovýchodní části obce bylo objeveno sídliště nejstaršího neolitu. V katastru také nalezneme stopy osídlení z období paleolitu, lidu popelnicových polí i z doby slovanské.
Obec vznikla okolo roku 1630 kolonizací valašskými osadníky na napajedelském panství, jehož osudy nadále sdílely. Halenkovice, původně zvané Alinkovice (Alenkovice) podle Aleny Bruntálské z Vrbna, manželky majitele napajedelského panství Jana Rotala. S Halenkovicemi brzy splynuly blízké osady Eleonorovice, připomínané roku 1667 (nazvané podle Eleonory, dcery Jana Rotala) a Kateřinice, založené roku 1677. Fara byla zřízena v obci roku 1784. V pečetním znamení obce byl původně jezdec na koni, později ryba (od roku 1749).
Z místních pamětihodností stojí za pozornost farní kostel sv. Josefa se zvonem z roku 1622. Na návsi stojí barokní sochy sv. Petra a sv. Pavla pocházející z 1. poloviny 18. století Zvonice je drobnou architektonickou památkou z roku 1755 se zvonem z roku 1861.
Vzhledem k rozlehlosti obce existuje v kraji lidová říkanka:"Kdo chce vidět Vídeň, musí tam být týden. Kdo chce vidět Halenkovice, musí tam být dva měsíce."
Do katastru obce patří Budačina - od roku 1966 chráněný přírodní útvar o rozloze 8,0558 ha. Je to registrovaná přírodní památka okresu Zlín. V jedné ze skal tohoto masívu je puklinová jeskyně o délce asi 5 m, podle pověsti obývaná v 16. st. loupežníky. Pověst říká, že loupežníci z Budačiny okrádali pouze bohaté lidi a chudým neubližovali. Jejich velitel měl milou Alinu, která byla velice krásná, ale mu se líbily i jiné hezké dívky. Proto se mu Alina pomstila tím, že prozradila jejich úkryt. Všichni byli zajati a později popraveni.
Na východní straně hlavní skály je umístěna pamětní deska, věnovaná Antonínu Rozsypalovi, který zahynul v Mauthausenu v roce 1941. S ním se často stýkal spisovatel Jindřich Spáčil. V části obce zvané Hradská je Spáčilova chaloupka. Pamětní deska připomíná vřelý vztah k tomuto kraji.
Halenkovicemi prochází červená turistická značka z Napajedel do Chřibů a regionální cyklotrasy.
 Název:  Halenkovice
 Typ objektu/místa:  Obec / město
 Barevné stezky:   Červená turistická trasa   Zelená turistická trasa  
 Upřesnění typu:  obec
 Oblast:  Otrokovicko
 Okres:  Zlín
 Nadmořská výška:  288 m n.m.
 Poloha:  Obec Halenkovice leží na východním okraji Chřibů asi 15 km severně od Uherského Hradiště a 10 km jihozápadně od Zlína.
 Přístupnost:  volně přístupný
 GPS souřadnice:  
 Majitel:  Obec Halenkovice
 Kontakt (majitel):  Obec Halenkovice, Halenkovice 763 63 - tel.: 577 945 736, 577 945 738, fax: 577 945 736, e-mail: obec@halenkovice.cz
 WWW stránky:  http://www.halenkovice.cz
 Konané akce:  
Chřiby-průvodce.cz - portál turistické oblasti Chřiby