Místopis > Profil místa, objektu
MÍSTOPIS
Hledej
v oblasti
Profil místa, objektu, lokality
Jankovice    Zelená turistická trasa   Žlutá turistická trasa   Modrá turistická trasa  
      Naše obec leží severozápadně od okresního města Uherské Hradiště. Obec se rozkládá na ploše asi 1124,4 ha v malebném údolí vrásů chřibské pahorkatiny a má 461 obyvatel a 210 domů. Její osu tvoří horská bystřina, která název Jankovický potok (dříve Smily) a po jejímž levém břehu byla postupně budována cesta.
Pro svou polohu je často vyhledávána turisty a cykloturisty a je též vhodná pro rekreaci.

Obec byla založena 1. 2. 1648 listinou vydanou majitelem panství Napajedla hrabětem Janem Rottalem. Původně se obec jmenovala Janíkovice, poté Janová a roku 1715 byla přejmenována na název který se užívá do dnes a to Jankovice.
Významnou dominantou obce je kostel Nanebevzetí Panny Marie z roku 1841, postavený v biedemeierovském empíru (samostatná farnost od roku 1856). Budova je po rozsahlé rekonstrukci a je chráněna památkovým úřadem. Na horním konci se za vesnicí nachází studánka s dobrou pramenitouvodou a u ní stojí kaplička z roku 1906, která je zasvěcena sv. Antonínu. Další významnou historickou památkou obce Jankovice je památník obětem 1. a 2. světové války popravené rodině Remešové, který byl postaven na náklady občanů v roce 1946.
Roku 1900 byla v obci vystavěna škola. Dnes se objekt bývalé školy využívá už jen jako mateřská škola a knihovna. Dne 1. 12. 1886 byla v Jankovicích založena hasičská jednota a roku 1928 byl při hašičském sboru založen oddíl samaritánů. Zdravotníky sboru byli nejdříve muži, později i ženy. V roce 1950 navázala na zdravotní činnost samaritánů základní organizace Československého Červeného kříže. Ve třicátých letech 19. století byl v Jankovicích založen sportovní klub SK Jankovice. Nemalý význam v kulturní a osvětové činnosti měli muzikanti, zejména členové místní dechovky.
 Název:  Jankovice
 Typ objektu/místa:  Obec / město
 Barevné stezky:   Zelená turistická trasa   Žlutá turistická trasa   Modrá turistická trasa  
 Upřesnění typu:  
 Oblast:  Uherskohradišťsko
 Okres:  Uherské Hradiště
 Nadmořská výška:  177 m n.m.
 Poloha:  12 km ssz. od Uh. Hradiště, v chřibském údolí, protékaná Jankovickým potokem
 Přístupnost:  volně přístupný
 GPS souřadnice:  
 Majitel:  Obec Jankovice
 Kontakt (majitel):  Obecní úřad Jankovice, Jankovice, 687 04 Traplice - tel/fax: 572 572 724, e-mail: jankovice@post.cz
 WWW stránky:  http://www.jankoviceuh.zde.cz
 Konané akce:  Hody, končiny, vynášení mařeny, pouť
Chřiby-průvodce.cz - portál turistické oblasti Chřiby