Místopis > Profil místa, objektu
MÍSTOPIS
Hledej
v oblasti
Profil místa, objektu, lokality
Kudlovice    Zelená turistická trasa  
      Obec Kudlovice se nachází 6 km j.z. od Napajedel v nadmořské výšce 203 m n.m. na úpatí náhorně položené roviny. Obec se svými přibližně 875 obyvateli byla založena někdy po roce 1252.Obec je známa především svým vinařstvím s dlouhou tradicí. První vinohrady jsou vzpomínány již roku 1466.

Tradice je vyjádřena i na obecní pečeti, kde je vyobrazení kosíř (vinařský nůž) a hrozen, pod nimiž vyrůstají dvě květiny.

V katastru obce se nachází několik zajímavých archeologických lokalit z období kultury volutové a malované keramiky.

Kudlovice se mohou pochlubit několika kulturními památkami. Dominantou obce je Kaple sv. Jana Křtitele z tesaného kamene, která je stavbou z roku 1747 nezvyklé ho typu se sousoším Křtu Kristova v mírně nadživotní velikosti.
Zvonice (na návsi) pochází z druhé poloviny 18. století. Zvonice byla kompletně opravena v roce 1998. Spoustu bčanů vyprovodil a stále vyprovází svým zvonem na poslední cestě.
Památkou lidového stavitelství z poslední třetiny 19. století je dům č.p. 50 (dům Strmenských), dokládající bydlení a hospodaření rolníka na přelomu 19. a 20. století.

Východisko k výletům do Chřibů přes Kudlovskou dolinu k Budačině, Rozsypalově osadě a Kostelanům, nebo po zelené turistické značce jižně nad obcí přes Paňháj ke Košíkům a dále po červené ke Komínským skalám a Bunči.
 Název:  Kudlovice
 Typ objektu/místa:  Obec / město
 Barevné stezky:   Zelená turistická trasa  
 Upřesnění typu:  
 Oblast:  Uherskohradišťsko
 Okres:  Uherské Hradiště
 Nadmořská výška:  203 m . m.
 Poloha:  Obec Kudlovice se nalézá v severovýchodní části okresu Uherské Hradiště v podhůří pohoří Chřiby.
 Přístupnost:  Silnice III.třídy, autobus Uherské Hradiště-Kudlovice, žel. st. Huštěnovice
 GPS souřadnice:  GPS - Loc: 49°7'53.22"N,17°27'26.09"E
 Majitel:  
 Kontakt (majitel):  
 WWW stránky:  http://www.volny.cz/kudlovice/
 Konané akce:  Vinné sklepy, folklor, slovácké hody s právem, mužský sbor, na návsi památka lidové architektury U Strmenskýc, č.p.50, zvonice, Kaple sv. Jana Křtitele.
Chřiby-průvodce.cz - portál turistické oblasti Chřiby