Místopis > Profil místa, objektu
MÍSTOPIS
Hledej
v oblasti
Profil místa, objektu, lokality
Králův stůl   
      Památný Králův stůl je opředen mnohými pověstmi, zvláště navazujícími na velkomoravskou minulost středního pomoraví.
Blok hrubozrnného pískovce o rozměrech cca 263 x 187 cm, výšky cca 1 m, ležící přibližně ve směru S - J. Králův stůl je některými badateli považován za megalitický dolmen, který měl sloužit jako vizír na stanovení dnů rovnodennosti a slunovratů. K tomuto účelu měly sloužit nejen značky na samotném kamenném bloku, ale především okolní kameny, dříve nazývané "lavičkami", zničené roku 1870. Přestože se mohlo jednat o kultovní místo, jak nasvědčují i některé archeologické nálezy, funkce astronomického vizíru je sporná.
Králův stůl však nesporně plnil po staletí funkci přirozeného mezníku jedné části hranice újezdu velehradského cisterciáckého kláštera. Poprvé je zmiňován v listině vymezující klášterní zboží roku 1228. Při příležitosti slavného svěcení klášterního chrámu 27. listopadu 1228 vydal Přemysl Otakar I. na Velehradě privilegium stanovující rozsah pozemkové držby kláštera: "Hranice pak území velehradského leží mezi níže naznačenými mezníky, totiž říčkou Pečkou k severu, k západu kámen, který je nazýván Králův stůl (ad occidentem lapis, qui dicitur kralow stol), dále hora, která se jmenuje Skála, potom okolo lesa u vesnice Újezd a kolem Polešovic a přes ostrov směrem k řece Moravě". Jako přirozený mezník této hranice zůstal Králův stůl až do 18. století Na tomto místě byla také 6. října 1706 uzavřena smlouva o vzájemné hranici mezi velehradským klášterem a Janem Zikmundem hrabětem z Rotalu, pánem napajedelského panství.
První podrobný popis s plánem a mapkou vydal školní rada J. Chodníček roku 1903 pod názvem Velehradský Králov století Cenné nákresy zachycují stav v současné době již značně porušený. Intenzivní zájem věnovali památce členové archeologického spolku Starý Velehrad, kteří zde provedli průzkum v létě roku 1929. Výsledky publikovali ve Velehradském sborníku a A. Zelnitius v samostatném spisku vydaném v polovině 40. let.
Zjišťovací archeologické sondy zde byly prováděny v l. 1976 a 1977. V současné době je Králův stůl opět v centru pozornosti archeologů, kteří se snaží nalézt odpověď na otázku skutečného původu a účelu této památky. Dosavadním průzkumem bylo potvrzena předhistorická úprava terénu a umělé usazení kamene.
 Název:  Králův stůl
 Typ objektu/místa:  Kulturní památka
 Barevné stezky:  
 Upřesnění typu:  významný orientační bod - archeologická lokalita
 Oblast:  Uherskohradišťsko
 Okres:  Uherské Hradiště
 Nadmořská výška:  355,7 m n.m.
 Poloha:  1 km j. od obce Jankovice, po levé straně silnice od Modré do Zdounek naproti myslivně Nové Dvory
 Přístupnost:  volně přístupný
 GPS souřadnice:  
 Majitel:  
 Kontakt (majitel):  
 WWW stránky:  
 Konané akce:  
Fotografie místa:
Králův stůl
Králův stůl
Chřiby-průvodce.cz - portál turistické oblasti Chřiby