Místopis > Profil místa, objektu
MÍSTOPIS
Hledej
v oblasti
Profil místa, objektu, lokality
Kudlovická dolina   
      V údolí se nacházejí stopy osídlení již z období paleolitu.
Potok tekoucí po skalním podloží vytváří řadu botanicky zajímavých mokřin. Svahy doliny jsou porostlé dubo habrovými lesy s jednak humósním, jednak mělkým kyselým půdním profilem. Botanický průzkum zde prováděli v 60. letech našeho století Dr. J.Hubáček z Uh. Hradiště a H. Zavřel z Kroměříže. Zaznamenali zde celkem 413 roslinných druhů.
V severní části doliny se nachází skalní útvar Budačina s pověstmi o pobytu loupežníků, v jižní části údolí skalisko Miláčka s pověstí o milencích, kteří zde ukončili svůj život. Zhruba uprostřed doliny, u silnice postavený pomníček sv. Hubert z 19. století byl zbudován ku cti patrona lovu. Rekreační osada Kudlovická dolina, pro kterou se užívá též název Rozsypalova osada slouží především podnikové rekreaci. Lesní osadu založil ve 20. letech našeho století Antonín Rozsypal, drogista v Kroměříži, který byl za svou odbojovou činnost roku 1941 umučen nacisty v Mauthausenu. Památce tohoto milovníka Chřibů byla odhalena pamětní deska na Budačině.
 Název:  Kudlovická dolina
 Typ objektu/místa:  Údolí
 Barevné stezky:  
 Upřesnění typu:  hluboké údolí
 Oblast:  Otrokovicko
 Okres:  Uherské Hradiště
 Nadmořská výška:  
 Poloha:  (užívá se i nesprávného, lidového názvu Kudlovská dolina) - dlouhé asi 5 km mezi obcemi Kostelany a Kudlovice protékané Kudlovickým potokem (189 - 187 m) v jv. části Chřibů
 Přístupnost:  volně přístupný
 GPS souřadnice:  
 Majitel:  
 Kontakt (majitel):  
 WWW stránky:  
 Konané akce:  
Chřiby-průvodce.cz - portál turistické oblasti Chřiby