Místopis > Profil místa, objektu
MÍSTOPIS
Hledej
v oblasti
Profil místa, objektu, lokality
Smraďavka    Žlutá turistická trasa  
      Název Smraďavka vznikl podle sirnatých pramenů v údolí, které byly poprvé popsány Tomášem Jordánem z Clausenburku ve spisu Kniha o vodách hojitelných neb teplicech moravských z roku 1580. Popsal zde polohu pramenů, složení vody a účinky zdejšího sirného pramene chválí tak, že by se zde "kašna přistrojiti mohla".
Lovecký zámeček patřící majitelům buchlovského panství byl vystavěn v l. 1670 - 1680 v barokním slohu. Známý lékař a lidumil Leopold Berchtold se do zámečku přestěhoval v době, kdy dal k dispozici svůj zámek v Buchlovicích jako nemocnici. Zde také 26. 7. 1809 zemřel nakažen tyfem při výkonu své lékařské služby. Na jeho památku je zdejší údolí někdy také nazýváno Leopoldovo a Smraďavka Leopoldov.
Lázeňská budova byla postavena na počátku 19. století z podnětu Leopolda Berchtolda. Budova měla 14 hostinských pokojů, 10 kabin po dvou vanách a velký sál. Největšího rozkvětu dosáhly lázně v polovině 19. století kdy sem zajíždělo velké množství hostů. Velký sál sloužil jako taneční a hosté zajížděli také do okolní přírody na výlety. Zvláště oblíbenou vyjížďkovou trasou pro kočáry s hosty byla tzv. Červená cesta, štěrkovaná medlovickým porcelanitem. Vedla od budovy lázní kolem pramenů, lesem nad Dlouhou řekou k místu U zabítého, kde se konávaly pikniky. Kaplička z konce 17. století je postavena na jednom ze zdejších sirnatých pramenů, druhý, z kterého byla odváděna voda do nádrže v lázeňské budově se nachází těsně za ní.
Velké množství rekreačních chat zde bylo vybudováno především v 70. a 80. letech našeho stol, zvláště díky vzniku možnosti koupání vybudováním přehradní nádrže Sovín. Přehrada na Dlouhé řece má 7,1 m vysokou hráz a pojme celkem 378 tis. m3 vody.
 Název:  Smraďavka
 Typ objektu/místa:  Rekreační
 Barevné stezky:   Žlutá turistická trasa  
 Upřesnění typu:  lázně a rekreační oblast
 Oblast:  Uherskohradišťsko
 Okres:  Uherské Hradiště
 Nadmořská výška:  
 Poloha:  1,5 km jz. od Buchlovic v údolí Dlouhé řeky
 Přístupnost:  přístupný
 GPS souřadnice:  
 Majitel:  
 Kontakt (majitel):  
 WWW stránky:  
 Konané akce:  
Chřiby-průvodce.cz - portál turistické oblasti Chřiby